Skip to content

Bela Voda White

1800 ден

Медитеранската клима и специфичната глинена почва во лозјата Бела Вода го прават ова вино уникатно и софистицирано. 

Grenache Blanc и Chardonnay се совршено помешани во ова достоинствено вино, карактеризирано со нежни мириси на бел цвет и диња, заедно со ноти на путер, ванила и лешник стекнати од новите буриња на францускиот барик.

Категорија Tag:

Сорта: Шардоне – 50%, Греначе блан 2018- 50%

Алкохол: 14%

Вкупна киселина: 4,9 g / l pH: 3,3

Шеќер: 2,1 g / l

Годишно производство: 15,000 Л.

Најдобро послужено: Најдобро уживање со морски бас, пилешко со зеленчук или телешко месо на 10-12 ° C.

Зреење: Рачно зреење во буриња од 20 кг, грозјето се лади во просторија за ладење на температура од 6-7 ° C

Вид на кади: Нови француски барики

Метод на мацерација: Директно притискање во инертни пневматски преси, ферментација во нова француска барика, контакт со талог со привремен управувач за 6 месеци

Просечна температура на ферментација: 15-16 ° C

Боја: средно злато

Букет: Изречена арома на бел цвет и диња, надополнета со ароми од француските барики кои му даваат ноти на путер, ванила и лешник

Палета: Средна киселост, цело тело и долга завршница

Засадена површина: 2 ха

Вид на кастрење: Двоен Гајот

Густина: 4.000 винова лоза / ха

Геологија: Почва од глина и ренџина

Просечна старост на винова лоза: 35 години

Врнежи од дожд: 400-450 l / m²

Сончеви денови: 160-180 дена

Период на берба: Крај на август до крајот на септември

Просечно време на стареење: 18 месеци во нова француска барика