Skip to content
Sale!

Ardbeg 10YO 46% 700ml

3100 ден

Десетгодишниот Ардбег е почитуван ширум светот како нај "peated", нај "smokiest" и најкомплексниот сингл малт од сите малтови. 
Сепак, тоа не го истакнува "peated"; туку ѝ отстапува место на природната сладост на малтот за да произведе виски со совршена рамнотежа. 
Прогласен за светско виски на годината во 2008 година.
Вкус: Носот е жесток вртлог од ароми, интензивно изматен, но секогаш избалансиран. Како што тресетот се повлекува, тој се заменува со ароми на восочно темно чоколадо, топли црни рибизли и московадо шеќер, со изливи на полни цреши и земјени борови иглички. Порој на вкус се појавуваат на непцето; длабоко, пиперка и џвакање, бомбардирајќи го јазикот со неговите интензивни вкусови и текстури.

Регион на виски: Ислај

Земја на потекло: Велика Британија

Алкохол по волумен [% AbV]: 46

Состојки: вода, слад јачмен, квасец, боја

Информации за производителот: Macdonald & Muir Limited The Cube, Leith Street 45, EH1 3AT Leith Street, Edinburgh, GB

Предупредувања: Пијте одговорно

Информации за исхрана: на 100 мл
Енергија   914,83 kJ /  218 kcal